Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Welke kosten mag een bv aftrekken voor de VPB?

Geplaatst op: 13-06-2023, 09:38:16

Een VPB-onderneming mag veel van de gemaakte kosten in aftrek brengen van de winst als ze tenminste zakelijk zijn. Maar er zijn wel een paar posten waarvan u misschien denkt dat deze zakelijk zijn maar toch niet (of deels) mogen worden afgetrokken door uw bv. Aan welke kosten moet u dan zoal denken? Een aantal van deze kosten worden hieronder besproken.

Winstuitkeringen niet aftrekbaar

Ten eerste mag de bv de middellijke of onmiddellijke winstuitdelingen van de winst (winstuitkeringen) niet aftrekken. Een uitzondering geldt voor de in artikel 9 van de Wet op de VPB opgenomen kosten, denk dan bijvoorbeeld aan aandelen in de winst die zijn toegekend aan bestuurders en werknemers in verband met in de bv verrichte arbeid.

Ook uitkeringen die zijn gedaan vanwege bepalingen in de statuten, stichtingsbrief of een andere soortgelijke akte zijn niet aftrekbaar. Er geldt echter een uitzondering als deze uitkeringen naar hun aard tot de kosten van de bv behoren.

Commissarisbeloningen volledig aftrekbaar

Commissarissenbeloningen zijn in principe volledig aftrekbaar. Voor een commissaris die ook aanmerkelijkbelanghouder is in de vennootschap geldt echter een beperking. Is de beloning hoger dan € 1.815, dan is de helft aftrekbaar maar wel minstens een bedrag van € 1.815 en tot een bedrag van € 9.076. Is de beloning verstrekt voor de toezichthoudende taak die is uitgeoefend voor niet-aandeelhouders en voor het bijkomstig uitoefenen van de bestuurstaak, bijvoorbeeld als adviseur, dan is het meerdere ook aftrekbaar.

Gemengde kostenaftrek

Als VPB-plichtige onderneming mag u tot € 5.100 aan gemengde kosten niet in mindering brengen op de winst. Of, als dat hoger is, 0,4% van de totale loonsom van de onderneming. Er is ook nog een alternatieve regeling. Daarbij mag uw bv standaard 73,5% van de gemengde kosten in aftrek brengen.

Het gaat bij de gemengde kosten om de volgende kosten voor uw bv:

  • kosten van voedsel, drank en genotmiddelen;
  • representatiekosten, zoals recepties en feesten;
  • kosten van congressen, seminars, symposia, excursies en studiereizen.

Kosten onzelfstandige werkruimte niet

Kosten en lasten die te maken hebben met een werkruimte die de aanmerkelijkbelang(ab)houder of een met diegene verbonden persoon en waarbij die ruimte als een zelfstandig gedeelte van de woning kan worden beschouwd zijn niet aftrekbaar als:

  • de ab-houder ook een werkruimte buiten de woning heeft en zijn loon hoofdzakelijk in de woningwerkruimte verwerft; of
  • de ab-houder geen werkruimte verder meer heeft en zijn loon hoofdzakelijk en in belangrijke mate in de ruimte in de woning verwerft.

Rente beperkt aftrekbaar

Door de bv betaalde rente kan niet onbeperkt van de winst worden afgetrokken. Betaalde rente kan tot maximaal € 1 miljoen op de winst in aftrek worden genomen. Wordt meer dan € 1 miljoen aan rente betaald dan is de aftrek in 2023 beperkt tot 20% van de winst. Rente die in een jaar niet aftrekbaar is, kunt u doorschuiven naar volgende jaren. Vergoedingen betaald op een geldlening waarbij de lening eigenlijk gewoon eigen vermogen is, zijn ook geen aftrekbare kosten.

Kosten voor de fiscale eenheid

De kosten die gemaakt zijn om de aandelen in een dochtermaatschappij in de fiscale eenheid in te brengen (die nog niet in het bezit zijn van de fiscale eenheid) zijn niet af te trekken van de winst. Dit geldt alleen als ze zonder fiscale eenheid ook niet in aftrek zouden mogen worden genomen.

De VPB, maar ook de belastingen die buiten Nederland over de winst zijn geheven als de onderneming hiervoor een beroep heeft kunnen doen op de regeling ter voorkoming van dubbele belasting is/zijn ook niet aftrekbaar van uw winst.

Bron: verdiepingsartikel van 8 juni 2023 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina